Nu weet ik heel goed dat de pausgezinden zich er proberen uit te praten door een spitsvondig onderscheid te maken. Ik mag dat niet verzwijgen en ik zal er later uitgebreid op ingaan. Ze beweren namelijk dat hun dienst aan beelden alleen idolodulia – ‘beeldendienst’ – is en geen idololatria – ‘beeldenverering’. Dat zeggen ze namelijk als ze uitleggen dat je met wat zij dulia noemen, beelden en schilderijen kunt dienen zonder dat je God daarmee onrecht doet. Dus denken ze dat ze onschuldig zijn als ze beelden alleen maar dienen en niet vereren. Alsof vereren niet veel gemakkelijker is dan dienen!
Ze proberen zich dus te verschuilen achter een Grieks woord. Maar toch spreken ze zichzelf daarmee op een kinderlijke manier tegen. Want het woord latreuein betekent in het Grieks hetzelfde als dienen. Door dat woord te gebruiken, is het net alsof ze zeggen dat ze beelden wel dienen, maar zonder ze te dienen. En dan moeten ze míj niet voor de voeten werpen dat ik hen op een woord probeer te vangen! Ze proberen de ogen van eenvoudigen te verduisteren, maar ze verraden alleen maar hun eigen onwetendheid. Hoe welbespraakt ze ook zijn, het zal hun nooit lukken om mij te bewijzen dat hetzelfde ding eigenlijk twee verschillende dingen zijn.
Als ze niet gelijkgesteld willen worden aan de beeldendienaars van vroeger, vind ik dat ze eerst maar eens moeten aantonen dat er een inhoudelijk verschil is. Als je overspel gepleegd hebt of als je iemand gedood hebt, ontkom je er ook niet aan dat je in staat van beschuldiging gesteld wordt door je misdaad een andere naam te geven. Daarom zou het absurd zijn als deze mensen werden vrijgesproken omdat ze zo creatief geweest zijn om een andere naam te verzinnen. Dan moeten ze ook inhoudelijk verschillen van de beeldendienaars van vroeger. Want die moeten ze ook zelf veroordelen.
Maar ze kunnen hun zaak absoluut niet scheiden van die van de beeldendienaars van vroeger. Het probleem is juist dat ze met hen een wedstrijd aangegaan zijn wie het meeste kwaad kon doen. Want ze stellen zich God voor in symbolen die ze met hun verstand uitdenken en met hun handen maken.